بهگزارش میراثآریا بهنقل از مرکز روابطعمومی و اطلاعرسانی وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی، پیرو برگزاری نشست ویدئوکنفرانس با ادارات کل استانی با موضوع معرفی و تشریح آغاز به کار کمیته ملی گردشگری خوراک، لیلا اژدری روز یکشنبه 11 آبانماه، گفت: «گردشگری خوراک یکی از انواع گردشگری است که میتواند ضمن تنوع بخشیدن به سبد محصولات گردشگری کشورمان، سبب شناسایی و احیای دامنه وسیعی از انواع و اقسام غذاهای محلی و نوشیدنی شود که میتواند بهعنوان محصولی جذاب به گردشگران داخلی و خارجی ارائه شود.»
او با بیان اینکه موضوع راهاندازی کمیته ملی گردشگری خوراک به پیشنهاد ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی اصفهان انجام گرفته است، به برخی از اقدامات انجام شده در این زمینه اشاره کرد و افزود: «انجام مطالعه در مورد گردشگری غذا در کشورهای دیگر، برگزاری جلسات متعدد با کارشناسان گردشگری غذا و کسب تجارب آنها، نشست با اتحادیههای مرتبط با حوزه غذا، مذاکره با برخی از دانشگاهها برای تدوین برنامه راهبردی، تهیه برنامه چشمانداز و پلنهای اجرایی یکساله و سهساله، نهایی کردن گام پژوهشی با مرکز پژوهشگاه میراثفرهنگی، مذاکره با دستگاهها و نهادها برای همکاری و حمایت از طرح، هماهنگی با جامعه آژانسداران برای ایجاد بسته سفر تخصصی گردشگری غذا و نیز هماهنگی و برنامهریزی با جامعه بومگردی برای برگزاری رویدادهای غذا و آیینهای مرتبط، از جمله اقدامات صورت گرفته در این زمینه به شمار میآیند.»
مدیرکل دفتر همکاری و توافقهای ملی گردشگری همچنین اقدام به منظور تهیه اطلس خوراک ایرانی را نیز به عنوان یکی از مهمترین برنامههای اجرایی کمیته ملی گردشگری خوراک نام برد و گفت: اطلس خوراک ایرانی که اجرای فاز دوم آن آغاز شده است؛ یک فرهنگ جامع از انواع خوراکیها و نوشیدنیهای مناطق مختلف ایران است که افزون بر پیشینه، تنوع و روشهای تهیه، خواص و فواید آنها را سازگار با جغرافیای پهناور ایران معرفی میکند.
او بیان کرد: «علاوه بر تهیه اطلس خوراک ایرانی بهعنوان یکی از برنامههای اصلی کمیته ملی گردشگری خوراک، تلاش برای تهیه برنامه تلویزیونی گردشگری خوراک، استارتآپ غذایی، ثبت میراث ناملموس و همچنین برگزاری تورهای گردشگری غذا نیز از جمله سایر برنامههای کوتاهمدت کمیته مذکور به شمار میآید.»
اژدری خاطرنشان کرد: «گردشگران بسیاری هستند که از تجربه غذاهای سنتی کشورها و شهرهای دیگر به مثابه شناخت ذائقه فرهنگی آن جامعه لذت میبرند و از دریچه غذا به احساسات فرهنگی و دانش سنتی مردم مینگرند. غذاهای ایرانی، بخشی از فرهنگ اصیل مردم کشورمان است که از درون ساختار فرهنگی و الگوهای اجتماعی و اقتصادی قومیتهای مختلف آن نشأت گرفته است، از این رو شناسایی و احیای سنتی طبخ غذاهای ایرانی در هر منطقه و ترویج فرهنگ غذاهای بومی از منظر ملی و بینالمللی از جمله اهداف اطلس خوراک ایرانی است.»
او یادآور شد: «هر نقطه کشورمان سفره غذایی خاص خود را دارد، بنابراین باید تمام ظرفیتهای غذایی ایران با تحقیقات میدانی مشخص شود، چرا که بسیاری از غذاها در آستانه انقراض هستند و انتظار میرود در این اطلس غذایی تفاوتهای غذایی و تنوع غذایی از نقاط مختلف کشور شناسایی و سپس تجاریسازی و برندسازی شود.»
مدیرکل دفتر همکاری و توافقهای ملی گردشگری با بیان اینکه غذاهای بومی و سنتی در یک متن فرهنگی تولید میشوند و شیوه طبخ آنها، برآمده از فضای جغرافیایی و تاریخی یک منطقه است و همانند دیگر مصنوعات فرهنگی، بیانگر هویت قومی، نژادی و ملی مردم آن منطقه به شمار میآید، اظهار کرد: «این میراث ناملموس فرهنگی، حافظ تنوع فرهنگی و ضامن توسعه پایدار است و این ظرفیت را دارد تا در کنار میراثفرهنگی ملموس، یکی از مهمترین جاذبههای گردشگری هر منطقهای باشد.»
او گفت: «هماکنون افراد علاقهمند اعم از بخش خصوصی و دولتی و نیز ادارات کل استانی میتوانند با مراجعه به سایت foodatlas.ir برای عضویت و ثبت خوراکها و نوشیدنیهای بومی منطقه خود و رویدادهای مرتبط اقدام کنند.»
اژدری افزود: «تشکیل شورای راهبری و سیاستگذاری گردشگری خوراک نیز با حضور فعالان صنعت گردشگری و سایر دستگاههای ذیربط و ذیمدخل در دستور کار است.»
انتهای پیام/